Έγραψαν

Ο Στέφανος Τσιτσόπουλος στην Athens Voice για το “Έχω όλους τους δίσκους τους”

23.04.2015

Το ευχάριστο είναι πως κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών γνώρισα έναν καταπληκτικό τύπο, ονόματι Σίμο Μπάνση. Σε μια πόλη όπου είμαστε όλοι γνωστοί
(να άλλο ένα επιχείρημα στη φαρέτρα του Μπουτάρη περί «χωριού»), αυτός ο τύπος διαφέρει από το μέσο Θεσσαλονικέα. Δεν ακούει λαϊκά της Πάολας, ούτε απρόσωπα ηλεκτρονικά, δεν συχνάζει στα παραλιακά καφέ αλλά έχει στέκι το μπαρ «Atomizer» της Ζεύξιδος, όπου δίσκους αλλάζει η Μαρίνα Λινάρδου, κι έχεις την ευκαιρία, αν κάτσεις παρέα τους, να φτιαχτείς με το «Standing by the Sea» των Hüsker Dü.

Τι; Δεν υπάρχει «Atomizer» στη Ζεύξιδος; Κι έψαξες στον τηλεφωνικό κατάλογο και δεν βρήκες Σίμο Μπάνση; Μάλλον ψάχνεις λάθος και δεν ψάχνεις το σωστό βιβλιοπωλείο, μιας και τις περιπέτειες του Σίμου Μπάνση, όπως τις καταγράφει στο «Έχω όλους τους δίσκους τους» ο Μπάμπης Αργυρίου, τις τσίμπησα από το δισκοπωλείο «Λωτός» της Σκρα. Ο Μπάμπης, ο Σίμος και όλοι οι ήρωες της παρέας τους έρχονται από το δεύτερο επίπεδο της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου ακόμα οι δίσκοι βινυλίου αποτελούν ανεκτίμητη αξία, όπως και οι εκδρομές, τα ξενύχτια με φίλους και η ταινία «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» του Νικολαΐδη είναι θέμα χρόνου να αποκτήσει σίκουελ. Αυτό είναι το όνειρο του Σίμου Μπάνση, που δεν αγαπά την εκμάθηση λατινοαμερικάνικων χορών με δάσκαλο και ντάμα, αλλά λατρεύει το πόνγκο.

Τρυφερός, αναρχικός, αυτοσαρκαστικός, οξύς ως προς την παρατήρηση των Θεσσαλονικέων που μεταλλάχτηκαν σε άβουλους ακροατές χαζοραδιοφώνων που παίζουν επιτυχίες και μόνο επιτυχίες, ο «Μπάμπης Μπάνσης» γράφει ένα βιβλίο φόρο τιμής στο Νιλ Γιανγκ και το «Keep on Rockin’ in the Free World». Κουβαλά πίσω του το φανζίν «Rollin Under», τη δισκογραφική Lazy Dog και το mic.gr, τόπους δηλαδή όπου άνθισε μια εκρηκτικά νεολαιίστικη Θεσσαλονίκη, που αντί για τα κηρύγματα του Άνθιμου προσκυνά τα λόγια του Ρόμπερτ Γουάιετ. 317 σελίδες που με συγκίνησαν σφόδρα και ίσως μια ελπίδα πως κρίση-ξεκρίση οι κιθάρες και τα πέτσινα μπουφάν θα είναι πάντα οι νησίδες της απόλυτης ελευθερίας και χαράς.

[Η ανάρτηση βρίσκεται εδώ]