Κείμενα

Συνέντευξη: Chris Adams (Bracken) 2011

Chris Adams (Bracken)- Chris, μια που θα έρθεις σε λίγες μέρες στην πόλη μου, θα αρχίσω ρωτώντας σε για τη δική σου. Είναι ωραία πόλη για να ζεις; Πως είναι ο καιρός; Γιατί η Leeds United με το ένδοξο παρελθόν, δεν παίζει στην Premier League;

Ναι, και ανυπομονώ να έρθω. Το Leeds είναι ωραίο και μ'αρέσει πολύ. Έχουμε μεγάλη μουσική κληρονομιά, μια υγιή καλλιτεχνική σκηνή και δεν είναι πάρα πολύ ακριβή η ζωή εδώ. Το πρόβλημα είναι πράγματι ο καιρός, και αυτή τη στιγμή μάλιστα βρέχει, αν και μπορώ να δω ένα μικρό κομμάτι ηλιοφάνειας. Δεν είμαι ο πιο ειδικός να σου μιλήσει για ποδόσφαιρο, αλλά νομίζω ότι η Leeds United έχει βρεθεί σ'αυτή την άσχημη κατάσταση, κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων. Αυτό έχω ακούσει τουλάχιστον, δυστυχώς γίνομαι λίγο ασαφής όταν αρχίζουν να μου μιλούν για ποδόσφαιρο.

- Από τις διάσημες μπάντες της περιοχής σου (Mekons, Gang of Four, March Violets, Sisters of Mercy, Chumbawamba, Wedding Present...) έχεις αγαπήσει καμία ή τα γούστα σου είναι πιο underground; Silver Apples και Bark Psychosis ας πούμε.

Ναι, υπήρξαν μερικές καλές και υπάρχουν επίσης και μερικές σπουδαίες αυτή τη στιγμή. Οι Wild Beasts π.χ. αφιέρωσαν πολύ χρόνο παίζοντας και ηχογραφώντας στο Leeds αν και δεν είναι από εδώ. Είμαι φίλος με δυο μέλη των Wedding Present αλλά γίνονται τόσα πράγματα και μη νομίσεις πως όλοι γνωρίζουν όλους. Δεν είναι τεράστια πόλη και βλέπεις τις ίδιες φάτσες, αλλά είναι αρκετά μεγάλη για να μπορείς να παραμένεις ανώνυμος. Όσο για επιρροές - δεν επηρεάστηκα πολύ από τις τοπικές μπάντες αν και στα μέσα των 90's γινόταν κάποιες φοβερές πειραματικές noise συναυλίες που με μύησαν σ'αυτό το στυλ.

- Έχω φίλους που ορκίζονται στους Hood και όλοι λένε "οι Hood είναι το πιο παραγνωρισμένο γκρουπ του κόσμου". Νιώθεις cult ήρωας; Νιώθεις αδικημένος απ'τη ζωή;

Όχι, δε νιώθω καθόλου αδικημένος. Είμαστε πολύ τυχεροί που ακούμε να λένε πως νιώθουν για μας - είναι αρκετό που εμπνεύσαμε κάποιο πάθος στους ανθρώπους. Δεν περιμέναμε πως θα γίνουμε πλούσιοι και διάσημοι. Ούτε νιώθω σαν cult ήρωας, νιώθω πως είμαι σε μια μπάντα που συμπεριφέρεται όπως και οι μουσικοί μας ήρωες - που είναι να προσπαθείς να ωθήσεις αυτό που κάνεις σε νέα και ενδιαφέροντα μονοπάτια χωρίς να γίνεις κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας.

- Αν έχω καταλάβει καλά, σου είναι εύκολο να φτιάξεις κομμάτι με μελωδία που αγγίζει τον ακροατή αλλά σπαταλάς πολύ χρόνο για να το κάνεις να ακούγεται διαφορετικό και original. Είναι έτσι; Πόσο χρόνο παίρνει αυτή η διαδικασία;

Πιστεύω ότι η μελωδία είναι η κόλλα που μπορεί να κολλήσει ενδιαφέρουσες ιδέες οι οποίες διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αιχμαλωτίσουν τη φαντασία των ανθρώπων. Δεν φτιάχνουμε ένα ποπ τραγούδι και μετά επίτηδες το κάνουμε δύσκολο για τον ακροατή (αν και το έχουμε κάνει κι αυτό). Μερικές φορές ξεκινάμε από μια πολύ φευγάτη ιδέα και ανακαλύπτουμε πως προσθέτοντας περισσότερη μελωδία το αποτέλεσμα γίνεται πιο ενδιαφέρον. Μερικές φορές, όταν ξανακούω παλιά πειραματικά κομμάτια, ανακαλύπτω αίφνης πως τα κομμάτια που μ'αρέσαν περισσότερο ήταν αυτά που είχαν κάποιο κολλητικό μελωδικό σημείο - που ίσως αρχικά να μην είχα συνειδητοποιήσει.

Η διαδικασία μπορεί να πάρει από πέντε λεπτά μέχρι δέκα χρόνια. Σοβαρά μιλάω, μερικές φορές ξαναπιάνουμε κάτι που ξεκινήσαμε και παρατήσαμε πριν από δέκα χρόνια - αφιερώνοντας λίγο χρόνο και άποψη μπορείς να το ολοκληρώσεις.

- Κάλυψες μεγάλη απόσταση μουσικά, από indie και post rock μέχρι electronica αλλά η μελαγχολική σφραγίδα ήταν πάντα παρούσα. Είσαι μελαγχολικός και σκοτεινός τύπος; Προσπάθησες να φτιάξεις πιο χαρούμενη μουσική;

Ναι, είμαι πολύ περήφανος για το πόσο εύρος καλύψαμε μουσικά - και με τα side projects μας επίσης βγάλαμε πράγματα όπως modern classical, drum n bass και dub. Εμπρός για περισσότερα, αυτό έχω να πω. Όσο για το σκοτεινό και μελαγχολικό, ναι, η μελαγχολική σφραγίδα είναι πάντα παρούσα αλλά αυτό δε σημαίνει πως είμαστε έτσι και στην καθημερινότητα μας. Για παράδειγμα πήγα να δω τον Josh T Pearson πρόσφατα, και παρόλο που η μουσική του είναι σκοτεινή όσο δεν παίρνει, αυτός έλεγε αστεία σε όλη τη διάρκεια του σετ και στ'αλήθεια το απολάμβανε. Υποθέτω πως απλά μας αρέσει η μουσική με κάποια μελαγχολία· αλλά μπορούμε να διαχωρίσουμε τους εαυτούς μας απ'τη μουσική.

- Έμαθα πως έχεις έτοιμο νέο lp. Για πες. Θα το παίξεις στο live;

Έχω δώσει πολύ νέο υλικό στην Anticon και τώρα είμαστε σε συζητήσεις για το πως/αν/πότε θα κυκλοφορήσει. Σχεδόν όλα όσα θα παίξω είναι καινούρια και ακυκλοφόρητα. Συνηθίζω να τα ανακατεύω με πράγματα που παίζω μόνο live, πράγματα που δε σχεδιάζω να κυκλοφορήσω σε δίσκο γιατί νομίζω πως λειτουργούν μόνο ζωντανά και δυνατά.

- Διαπίστωσα πως ο Matt Elliott χαίρει μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των μουσικών. Ποιες πιστεύεις πως είναι οι μεγαλύτερες αρετές του;

Ναι, νομίζω πως είναι λίγο "μουσικός των μουσικών". Επειδή είναι πολύπλευρος, υποθέτω. Νιώθει το ίδιο οικεία σαν Matt Elliott, το ίδιο και σαν Third Eye Foundation. Είναι δύσκολο να πιστέψεις πως είναι το ίδιο άτομο πίσω απ'τα δύο πρότζεκτ που, μουσικά, είναι τόσο διαφορετικά.

- Μου έκανε εντύπωση μια πρόσφατη δήλωση του Shadow: "Προσπαθώ να κρατήσω ψηλά την ποιότητά μου, δεν ριμιξάρω κανέναν, δεν συμμετέχω από δω κι από κει". Γιατί στην ηλεκτρονική σκηνή δε συναντάμε συχνά αυτή τη στάση;

Μάλλον επειδή είναι τόσο εύκολο να συνεργαστείς και να κάνεις remix στις μέρες μας. Τον καταλαβαίνω, νομίζω πως πολλοί κυκλοφορούν πάρα πολλά αντί για πιο αραιές κυκλοφορίες με αυστηρότερα κριτήρια. Πιστεύω πως αυτός, με το όνομα που έχει, θα απορρίπτει συνέχεια προτάσεις, από τις οποίες θα έβγαζε πολλά λεφτά, απλώς ξεπετώντας remix για οποιονδήποτε είχε να πληρώσει, αλλά μακροπρόθεσμα είναι καλό γι'αυτόν που δεν το κάνει.

- To internet με την εύκολη πρόσβαση στη μουσική πιστεύεις πως έφερε κάποια δικαιοσύνη ή έγινε αντίγραφο του 'παλιού κόσμου' όπου οι ισχυροί επικρατούν και οι άξιοι χάνονται;

Παραδόξως, άκουσα πάλι τον DJ Shadow να μιλάει γι'αυτό το θέμα πολύ πρόσφατα. Αναρωτιόταν πως, με τόση μουσική που υπάρχει εκεί έξω και τόσο πολλή απ'αυτήν δωρεάν, πως μπορείς να ελπίζεις ότι θα ακούσουν τη δική σου. Είναι σαν τη φάση των Radiohead, για μένα αυτό που κάναν ήταν πράγμα του 'παλιού κόσμου' - έχουν τον πλούτο που τους επιτρέπει να χαρίσουν το LP τους καθιστώντας εντελώς αδύνατο για οποιονδήποτε άλλο να τους ανταγωνιστεί. Είναι σαν το σουπερμάρκετ που πουλάει ένα συγκεκριμένο προϊόν πολύ φτηνά και τα ανεξάρτητα μαγαζάκια αναγκάζονται να κλείσουν. Όλα καταλήγουν στα χρήματα` αν τα έχεις σε παίρνει να είσαι 'ανταγωνιστικός' με τρόπους που οι άλλοι δεν μπορούν. Γεγονός είναι πως οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να παίρνουν δωρεάν μουσική. Νιώθω κι εγώ ένοχος γι'αυτό. Μόλις κατέβασα podcasts διάρκειας πολλών ωρών απ'το Low End Theory και νιώθω πως δύσκολα θα αγοράσω πολλά απ'τα κομμάτια που υπάρχουν σ'αυτά γιατί α) θα ψυχαγωγηθώ πολλές ώρες καθώς τα ψάχνω και β) μπορώ να επιστρέφω σ'αυτά ξανά και ξανά, δεν είναι όπως όταν τα ακούω στο ράδιο και θέλω να αποκτήσω τη δική μου κόπια - έχω ήδη τη δική μου κόπια.

- Ο χαρακτήρας είναι το πεπρωμένο μας, σύμφωνα με έναν αρχαίο φιλόσοφό μας. Πιστεύεις πως η ζωή είναι άγραφη σελίδα ή ακολουθούμε κάποιο προκαθορισμένο δρόμο, με μικρές πιθανότητες απόκλισης;

Ωχ, αυτή είναι δύσκολη. Πιστεύω στην ελεύθερη βούληση αλλά νομίζω πως υπάρχουν περιορισμοί που επιβάλλονται σε όλους μας, υποθέτω. Υπάρχει κάποια δυνατότητα απόκλισης σε μικρή κλίμακα αλλά οι ευκαιρίες σου στη ζωή είναι λίγο πολύ προκαθορισμένες απ'τη γεωγραφία, τάξη, εκπαίδευση κλπ. Δεν ξέρω, μπορεί να σου στρίψει αν αρχίσεις να διερωτάσαι πολύ για το πεπρωμένο σου. Έμαθα να μη βασανίζομαι με τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και να προσπαθώ να χαίρομαι τις στιγμές.

- Αν μπορούσες να πάρεις μόνο ένα όργανο στο έρημο νησί ποιο θα ήταν αυτό;

Θα ήταν η κιθάρα, υποθέτω. Θα έλεγα ένα sampler για να μπορώ να περιπλανιέμαι στο νησί σαμπλάροντας ήχους, αλλά όχι, η κιθάρα θα με κρατούσε πολύ απασχολημένο.

- Και η ερώτηση που κάνω πάντα: Θα μου πεις τους τίτλους μερικών πολύ αγαπημένων σου δίσκων;

Ωω είναι τόσο πολλά για να τα αναφέρω, αλλά τίποτα πάρα πολύ εξωτικό. Των Can, Faust και λοιπών συνήθως εμφανίζονται ψηλά, μαζί με τα του Aphex. Μόλις αγόρασα σε βινύλιο το LP του Mark Hollis, το οποίο και ξαναπολαμβάνω ακούγοντάς το. Πολύ, πολύ πράμα!

- Σ' ευχαριστώ για το χρόνο σου Chris.

Ωραία ήταν!!! Εξαιρετικές ερωτήσεις!!! Ευχαριστώ!

Οκτώβριος 2011