Κείμενα

Τα καλύτερα ντουέτα (2004)

Έχω την εντύπωση πως με το 'Σαν με κοιτάς' του Σπανού συνειδητοποίησα πρώτη φορά την έννοια του ντουέτου. ++++ Τί κάνει ένα ωραίο ντουέτο; Το καλό τραγούδι, οι καλές φωνές και η αρμονική συνύπαρξή τους, ο ερωτισμός, το απρόσμενο της συνεργασίας λόγω διαφορετικών χώρων... ++++ Είναι σχεδόν πάντα η γλυκειά, η μελό στιγμή του δίσκου. Εννιά στις δέκα φορές είναι φαιδρή. ++++ Οι καλοί στίχοι, το χιούμορ κερδίζουν πόντους, οι διασκευές χάνουν στην παρακάτω λίστα.

1. Lee Hazlewood + Nancy Sinatra = Summer wine
Δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως η κόρη του... πατέρα της συμβάλλει σ'αυτό το ντουέτο αναφοράς. Strawberries, cherries, and an angel's kiss in spring, my summer wine is really made from all these things... Μόνο στα όνειρα και τα τραγούδια βρίσκεις τέτοιες εικόνες... Και η διασκευή των Gry - Einheit κορυφαία. Όσες άλλες άκουσα, χλωμές.

2. Nick Cave + Kylie Minogue = Where the wild roses grow
Έμμεσα ο Nick μας αποκαλύπτει πως ρίχνει τις γυναίκες. Ηer lips were the colour of the roses, that grew down the river, all bloody and wild. Εντελώς χιτσκοκικό στόρι, αρχίζει ως προσπάθεια αποπλάνησης μιας παρθένας και τελειώνει με τη σκηνή του μπάνιου. Στο ποτάμι.

3. Serge Gainsbourg + Jane Birkin = Melody Nelson
Ισοπεδωτική, απαράδεκτη. Για τη διασκευή των Placebo μιλάω. Και φυσικά, άλλη Jane Birkin δε θα υπάρξει. Ούτε και Serge. Μα τι ερώτηση...

4. Sonic Youth + Lydia Lunch = Death Valley 69
Έχω την εντύπωση πως η Lydia θα πεθάνει χωρίς να έχει ξεπεράσει τον έρωτά της για τον Thurston.

5. No Trend + Lydia Lunch = Tear you apart
...but even when i'm with you... i'm so lonely baby, i could die.

6. Bjork + Thom Yorke = I've seen it all
Έχω δει νερά. Νερό είναι και τίποτα παραπάνω. Όλοι οι τοίχοι είναι ωραίοι αρκεί να κρατάνε το ταβάνι. Για να'μαι ειλικρινής, δε με νοιάζει.

7. Kristin Hersh + Michael Stipe = Your ghost
Πως ξεπερνάς κάτι που δε θέλεις να ξεπεράσεις;

8. Indigo Girls + Michael Stipe = I'll give you my skin
Από την 'μη σκοτώνετε τα ζώα' συλλογή 'Tame Yourself' ένα φιλοζωικό κομμάτι χωρίς συνθήματα. Πανέμορφο και με έναν συναρπαστικό Stipe.

9. Morrissey + Siouxsie = Interlude
Αν δε ήταν 'δεύτερη εκτέλεση' θα είχε μια θέση στην τριάδα.

10. Chris and Carla + Stuart Staples = Take me
Και στη Σιβηρία του πιο ψυχρού χειμώνα να με πας, αν ξέρω ότι είσαι δικός μου θα είναι σαν ανοιξιάτικη Καλιφόρνια για μένα. Γιατί στον έρωτα (όπως και το εμπόριο) η υπερβολή και το τερατώδες συγχωρούνται. Ή μήπως επιβάλλονται;

11. Jesus and Mary Chain + Hope Sandoval = Sometimes always
Ο William έγραψε, ο Jim τραγούδησε κόντρα στη φωνή των Mazzy Star. Από τον Άκη που παρακολουθεί τα κοσμικά, μαθαίνουμε ότι είχε υπάρξει και εκτός στούντιο... εμπλοκή. Που κοπροσκυλιάζουν οι αδερφοί Reid τελευταία;

Εκτός συναγωνισμού
Laurie Anderson + Arto Lindsay = Bright red
Εντελώς διαφορετικό από όσα ντουέτα γνωρίζετε. Εδώ η εναλλαγή των φωνών (και φύλων) γίνεται σε κάθε λέξη ή κάθε δύο λέξεις το πολύ. Μάλλον δεν έχει ξαναγίνει, άρα χειροκροτούμε.

Mic.gr, Ιούνιος 2014